1297933.jpg
Olen jo jonkin aikaa tiennyt että Jessica Abel ja Matt Madden ovat tekemässä sarjakuvaopasta. Molemmat opettavat paljon, ja ainakin Abelin nettisivuilta löytyvät pienlehden teko-ohjeet ovat ihailtavan selkeät ja havainnolliset. Jonkin verran heidän tehtäviään on löytynyt mm. www.teachingcomics.orgista ja Education of a Comics Artist -kirjan erinomaisesta pdf-materiaalista.

Nyt on kustantajan sivuilla jo muutama näytesivu, ja oijoi että vaikuttaa hyvältä!

Sarjakuvaoppaiden suurin helmasynti on ollut sidonnaisuus yhteen lajityyppiin. Tarinankerronnan lainalaisuudet toimivat kuitenkin samalla tavalla piirrostyylistä riippumatta. Näissä uudemmissa oppaissa on oivallettu se. Aivan mahtavaa, että vihdoin alkaa ilmestyä myös kirjoja, joista on apua opetuksessakin.

1298062.jpg
Viime vuonna ilmestyivät Scott McCloudin Making Comics

1298064.jpg
ja Mari Ahokoivun Sarjakuvantekijän opas. Kirjoitin jälkimmäisestä arvostelun Kvaakiin, jossa myös keskustelua molemmista.

1298061.jpg
Lukupiirin pohjaksi soveltuu testatusti Paul Gravettin Sarjakuvaromaani-opus.

Kirja on saman  tekijän käsialaa kuin pari vuotta sitten julkaistu erinomainen opas mangaan. Kirjassa on erikoinen, mutta toimiva romppumainen rakenne: luvut on jaoteltu aihepiireittäin, ja kirjaesittelyjen lopussa on lukuvinkkilinkkejä toisiin kirjoihin. Harmi vain, että isoa osaa esitellyistä sarjakuvaromaaneista ei ole suomennettu. Siispä tekemään hankintatoiveita lähikirjastoon.

1297943.jpg
Lynda Barryn opusta odotan kanssa. Käsikirjoitus on yhä edelleen suomalaisen sarjakuvan suurin kompastuskivi. Lyndan sarjakuvat ovat kiistatta Pohjois-Amerikan parhaiten kirjoitettuja. Hän on myös kokenut kouluttaja. Kunpa tämä kurssi saataisiin Suomeenkin.

-roju