385502.jpg

"Mielikuvitus on lihas, sitä voi harjoittaa."
    - Outi Nyytäjä Hard&Pet-käsikirjoituskurssilla joskus -95

"Tikustakin" voi keksiä asiaa! Jouko Turkka: Aiheita s. 57

Julia Cameron: Tyhjän paperin nautinto --> aamusivut: kirjoitetaan käsin 30 min, sitten tuhotaan sivut, ei näytetä kellekään. Tarkoitus on päästä heti aamusta kirjoittamiseen kiinni ja saada häly alta pois.

-kirjoita 15 min, lue 5 min, valitse 5-8 ideaa joita voisi kehittää eteenpäin
    -luovan kirjoittamisen kurssilla opittua.

    -roju

389786.jpg
Karrin sarjispäiväkirjasta (7.10.2005). Vuorokausi on kulunut teoriaosuudesta ja tehtävänannosta (sarjakuva on piirretty "tahallaan" huolimattomasti henkilöiden tunnistamattomuuden lisäämiseksi). Ohessa tehtävänanto:

Ideapankki
-Omaelämänkerrallisia huomioita sarjakuvatarinoiden alkusysäyksinä

Tee seuraavien kysymysten vastaukset omaan muistivihkoosi. Näiden muistiinpanojen on tarkoitus olla alkusysäyksiä (ideoita, ponnahduslautoja, visioita jne) myöhemmin tehtäville tarinoille. Tarinoista saattaa lopuksi tulla dokumentaarisia tai fiktiivisiä tai jopa fantasiaa, joten älä panikoidu vaikka et tykkäisikään arkirealismista tarinoissa. Tässä vaiheessa etsitään alkusysäyksiä todellisesta elämästä ja nimen omaan teidän itsenne huomaamista asioista. Lopuksi tarinoiden  tapahtumat ovat muokkautuneet, todelliset henkilöt ovat muuttuneet jne joten ei tarvitse ujostella tapahtumien kirjoittamista ylös. Kirjoittamianne juttuja ei kerätä pois enkä niitä tule kurkkimaan, joten voitte kirjoittakaa asioista kuin ne olisivat päiväkirjaanne.

1) Kirjoita kuvaukset kolmesta tietämästäsi paikasta, jotka ovat jostain syystä mielestäsi mielenkiintoisia. Kuvaile ainakin paikan luonne, tarkoitus, sijainti jne. Osaatko sanoa miksi muistat juuri nämä paikat?

2) Kerro jokaisesta paikasta ainakin yksi tosi tapahtuma jonka muistat ja pidät jostain syystä mielenkiintoa herättävänä. Tapahtuma voi olla hyvinkin yksinkertainen eikä sen tarvitse olla vielä mikään tarina. Riittää kunhan siinä on vain jotain toimintaa.

3) Mitä teemoja (useita) pystyt erottamaan edellä kuvailemistasi tapahtumista?

4) Teema/toiminta. Keksi kirjoittamistasi teemoista useita toimintavaihtoehtoja.

5) Kirjoita viisi asiaa joita inhoat. Miksi inhoat juuri näitä asioita.

6) Kirjoita viisi asiaa joita ihailet niin paljon että voisit nolata itsesi puolustaessasi niitä. Keksi joku tilanne jossa puolustaisit jotakin jossain tilanteessa.

7) Kirjoita yksi tai useampi todellinen hamartia jonka olet nähnyt tai peräti itse tehnyt.

8) Tee itsestäsi aikajana tähän tyyliin alkaen syntymästä ja päätyen tähän päivään. Merkitse niin paljon tapahtumia kuin muistat ja paperille mahtuu.

9) Kirjoita edellisen janan jokaisesta kohdasta muistiin tapahtumia, henkilöitä, teemoja ja paikkoja.

10) Minkä hahmon (kirjallisuudesta, elokuvasta, sarjakuvasta jne) tai todellisen henkilön (elävä tai jo kuollut muusikko, poliitiikko, urheilija, sukulainen jne) haluisit herättää henkiin sarjakuvassasi? Miksi juuri hän? Seikkailisiko hän elämänkerrallisessa vaiko fiktiivisessä vaiko näitä kahta yhdistelevässä tarinassa?

11) Kirjoita tuntemistasi ihmisistä (kaverit, sukulaiset, ystävät, työkaverit, opettajat, puolitutut jne) luonnekuvauksia. Voit keksiä heille uudet nimet niinkuin ne olisivat jo valmiita sarjakuvahenkilöitä. Piirrä jokaisesta hahmosta ulkomuoto (todellinen tai keksitty tai niiden yhdistelmä). Tee niitä ainakin kaksikymmentä.

Karri